Rafting pe Aries

Ce trebuie să știm despre rafting?

Râul Arieş este cea mai importantă apă curgătoare care izvorăşte din Munţii Apuseni.

De mii de ani, rîul Arieş a reprezentat o sursă importantă de aur pentru locuitorii zonei. În latină, Arieş este echivalent cu Aureus, iar în maghiară cu Aranyos, de la arany, adică „aur”.

Pornim cu canoe gonflabil de 2 persoane pe un traseu de aproximativ 8 km pe râul Arieș pe secțiunea din aropierea localităților Vidolm, Buru. Pe toată durata turei sunt alături de grup ghizii care vă îndrumă și vă ajută. Experiența anterioră nu este un criteriu, nici măcar abilitățile de înot, deși nu strică. Chiar și începătorii reușesc să parcurgă traseul fără probleme. Distracția e garantată atât pentru începători cât și pentru cei cu experiență.

Trebuie să alocați 4 ore pentru activitate. Nivelul de dificultate e ușor spre mediu in funcție de debitul apei. În cazul grupurilor mici asigurăm transferul de la Rimetea la râu și înapoi. Tot ce trebuie să faceți e să ajungeți la TAT.

Pe parcursul turei vom realiza imagini și filme cu cu GoPro pe care le puteti copia pe loc sau le veți primi pe transfer.

Ce să aducem cu noi?

Probabilitatea că vă veți uda este mare 🙂 astfel e indicat să aduceți haine de schimb și prosoape. Toate lucrurile personale (telefoane, bani etc.) trebuie să rămână pe uscat fie la voi în mașină/la cazare sau in bagajul din mașina de însoțire altfel riscați să se deterioreze sau să le ia apa. Au pățit mulți!

Noi vom asigura costume de neopren, cizme, vestă de salvare, cască și evident bărcile și padelele.

Recomandăm să veniți în costum de baie să fie mai simplă echiparea.

Va fi frig? E rece apa?

Hainele de neopren au fost concepute să vă țină cald în apă. În cazul în care apa ajunge pe costum este absorbit de neopren și formează un strat subțire între corp și haină. Acest strat de apă este încălzit de corp astfel putem sta în apă timp îndelungat fără senzație de disconfort. Astfel neoprenul nu ne ține uscat însă nici nu e cazul să dârdâim de frig nici măcar primăvara devreme. Plus facem mișcare. Pe timpul verii neoprenele nici nu sunt necesare fiind destul de calde și aerul și apa.

Cât este de periculos?

Asta depinde în primul rând de nivelul de dificultate a secțiunilor de râu. Pe scara White Water se calculează între I-IV.

Arieșul are încadrare I. spre II când este debitul mai mare.

La început vom avea o încălzire și instructaj despre echipament și modul în care se folosește cel mai sigur și confortabil.

Ne vom răsturna? Vom cădea în apă?

Probabilitatea de răsturnare depinde și de experiență, debitul apei, respectarea instrucțiunilor și sincronizarea cu partenerul de tură.

La începutul sezonului nivelul apei e mai ridicat astfel coborârea e mai palpitantă. După ce trece sezonul de topire a zăpezii cursul apei e mai calm astfel putem alege perioada care se potrivește mai bine pentru fiecare.

Răsturnările fac parte din experiență și în majoritatea cazurilor rămân momente memorabile și amuzante.

De la ce vârstă se poate practica raftingul?

La turele noastre participă copii de la cele mai mici vârste fiind însoțite obligatoriu de un părinte sau adult.

Vă așteptăm!

Please follow and like us:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
YouTube
Instagram